aug 082011
 

Ontwerper in glas

Carina Riezebos is een Nederlands industrieel vormgever die zelf produceert.
Ze is, onder haar eigen naam, gestart in 1996 met een eenmanszaak, genaamd Carina Riezebos. Op dit moment bestaat haar eigen collectie met drie dimensionale producten uit twee duidelijke lijnen: Art and Appliance.
’Art’ vertegenwoordigt de kleinschalige producties, voornamelijk unica en gelimiteerde series. Appliance staat voor het meer toegepaste werk, zoals wijnglazen en karaffen, dat via de galeries, exposities en de woonwinkels wordt verkocht. In 2010 start Riezebos met een eigen label Carina. In 2010 wordt zij huisontwerper bij de Royal Leerdam Crystal.

Bij zowel Art als Appliance draait het om basic woonfuncties en woonsferen. Deze elementen worden opnieuw gedefinieerd in een vormgeving die altijd speelt met de ruimte tussen toepassing en kunst. De spanning tussen de functie (de toepassing) en de autonome objectwaarde (de kunst) van de objecten is een terugkerend element in de collectie van Carina Riezebos.

Kenmerkend voor de stijl van Riezebos is dat zij werkt met universele thema’s zoals perfectie en imperfectie, omkeringen en de binnenkanten van objecten. Deze begrippen spelen iedere keer weer een rol bij het ontwerpen van een nieuw design. Het raakt voor Riezebos de essentie van het bestaan en daarom van het bestaansrecht van het product.

Graag maakt zij sterke beelden, beelden waar men zich mee kan identificeren en waar me zich graag mee omringt. De ingang voor deze beelden is de vormentaal uit het industriële proces. Wij leven immers in de eeuw van het industriële tijdperk waardoor haar inziens de vormentaal “ te begrijpen “ is. Het is echter de combinatie met het “ zeer persoonlijke en afwijkende” wat er voor zorgt dat ieder product meer potentieel in zich heeft, dan alleen het zijn van een product.
Ieder product vertelt een eigen verhaal over een uniek procedé, de aanwezigheid van de creërende hand van de maker, het onderscheidend vermogen van het een ten op zichte van het ander, het unieke zijn.
Het is in deze atmosfeer van personificatie ten opzichte van objectivisme waar de ontwerpster zich prettig voelt en waar zij de kracht ziet van toekomstige producten.

Gegevens:
Wijkerstraatweg 211
1951 EE Velsen Noord
0611384313 
riezebos@ciscon.nl
http://www.carinariezebos.nl

Te zien bij:
Marjolijn Schouten en Bert Schumacher
Saltholm 16
10 én 11 september 2011, van 13.00 tot 17.00 uur vrij te bezoeken