mrt 222013
 

wegwijzerOm ons doel te bereiken is een voorlopig  driedaags programma opgesteld voor vrijdagavond 6,  zaterdag  en zondag 8 september 2013.

Het  programma bestaat uit de volgende onderdelen.

  • Openstelling van de huizen gedurende twee dagen met als doel beeldend kunstenaars, acteurs en muzikanten een podium te geven en zo uitdrukking te geven aan de pijler: ‘Ga voor cultuur naar je buur!. De amateurs en professionele beeldend kunstenaars krijgen de gelegenheid te exposeren. De muzikanten en acteurs kunnen in een huiselijke setting hun muziek en act ten gehore brengen.
  • Een opening van het evenement op het plein bij de voormalige Chinees
  • Op vrijdagavond bieden we een lezing aan over water en waterbeheersing. Dit doen we voor bewoners van het eiland en voor anderen in de directe omgeving, de ‘overkant’. De lezing gaat over de manier waarop het Zaaneiland eerst een landtong was, later een eiland en nu weer verbonden is met zijn omgeving. Wie kwam er voeger? En hoe kwam je er? En wat betekent het wonen op een eiland? Je beleeft de natuur en het seizoen heel direct: storm, ondergaande zon, vakantiedrukte met bootjes. En wat doet het met je, als je buitendijks woont en je weet dat de zeespiegel elk jaar met millimeters stijgt?
  • Op de 200 meter lange voetgangers/fietsersbrug wordt aan een grote lange tafel op zondagochtend door iedereen die wil ontbeten. De organisatie zorgt voor de tafels en de deelnemers hebben thuis hun picknickmandje gevuld met broodjes, beleg, koffie, thee en dergelijke. Een gezamenlijk ontbijt biedt de mogelijkheid om kennis te maken en verbindingen te leggen tussen de oever van het Zaaneiland en de ‘overkant’ en geeft daarmee inhoud aan het thema van 2013: water en verbinding.
  • Studenten van de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag krijgen de gelegenheid te exposeren ofwel in huizen ofwel in de openbare ruimte met installaties.
  • Bij de workshop ‘Bal Moderne’ wordt uitgegaan van 2 workshops verspreid over 2 dagen, 7 en 8 september 2013. De workshops worden gegeven door Mike Vonk van I-mor www.i-mor.nl. Mike traint ca. 12 jonge belangstellenden op tot instructeur en zij zorgen tijdens de workshop voor aanwas van nog meer deelnemers. We hopen vooral kinderen en jongeren hiervoor te interesseren om eraan mee te doen, maar wat zou het leuk zijn als het hele grasveld volstaat met bewoners en bezoekers.
  • Op de tentoonstelling in appartementengebouw Overheem aan Sarema zijn onder andere werken met het thema verbinding te bezichtigen. De tentoonstelling is mede samengesteld door Isabella de Jong, directeur Kunstcentrum Zaanstad. www.kunstcentrum.nl
  • Een eiland spreekt velen tot de verbeelding: (stads)dichters, schrijvers, liedjesschrijvers, enz. laten zich door een eiland inspireren.
  • Daarnaast biedt het programma volop gelegenheid voor iedereen uit de Zaanstreek om het Zaaneiland, een van oorsprong historisch belangrijke locatie, te bezoeken. Aan deze voormalige, grootschalige houtzagerij heeft de Zaanstreek mede haar plaatselijke en huidige industriële welvaart te danken. Tijdens het evenement worden er gratis rondleidingen gegeven door de stichting Babel www.babel.nl en door stichting Monet www.monetinzaandam.nl.
  • Het hele evenement met alle activiteiten wordt vastgelegd op film. Er worden interviews gehouden met bezoekers en daar wordt een film van circa 2/3 minuten van gemaakt. De film die het gevoel van de bezoekers weergeeft