jun 172013
 

Van de 60 papiermolens die er in de Zaanstreek hebben gestaan, is De Schoolmeester de laatst overgeblevene. De molen is sinds de bouw in 1692 in bedrijf gebleven en tegenwoordig is de molen eigendom van vereniging De Zaansche Molen en wordt geëxploiteerd door de Wind Molen Compagnie. Men maakt er al eeuwen Zaansch Bord, papier van katoenen,  linnen en vodden. Zaansch Bord wordt gebruikt voor tekenen en schilderen; er wordt ook op geëtst, geprint en gedrukt. Veel van het Zaansch Bord wordt tegenwoordig gebruikt door boekbinders die er mooie omslagen van maken. Het is een machinaal vervaardigd papier met alle eigenschappen van geschept papier en leverbaar in diverse diktes, formaten en kleuren. Op dit adres is een aantal werken op Zaansch Bord te bewonderen van de Zaanse Catalaan Enric Aserà Riba.

Als echo van de tentoonstelling Zaansch Papier (tot en met 15 september nog te bezoeken aan de Museumlaan 18, Koog aan de Zaan), zijn tijdens KunstEiland een aantal aspecten van dat Zaansch Papier te bekijken en zelfs te betasten.  Er is een filmpje te zien dat op eenvoudige wijze laat zien hoe je papier maakt. Uiteraard vormt De Schoolmeester hier het decor.

Gegevens:
Guispad 3
1551 SX Westzaan
075-6214465
deschoolmeester@hetnet.nl
http://www.zaanschemolen.nl/ De Schoolmeester

Voorts kunnen mensen op Anholtpier 9 zelf aan de slag met de bouwplaat van Zaanhagel, het schitterende hagelslagdoosje dat Tom de Heus in de jaren vijftig ontwierp en dat dankzij ontwerper Jan Schoen een tweede leven krijgt.

Is te zien bij:
Marlies Romeijnders en Anton Faas
Anholtpier 9
7 en 8 september 2013,
van 13.00 tot 17.00 uur, vrij te bezoekenOp dit adres ook te zien:
Werk van Enric Aserà Riba
Papierkunst van Boukje Voet  en
Papierrestauratie van Thea Vorstman en Floor Meijboom
[youtube]http://youtu.be/LYMqPIytemY[/youtube]