jun 052015
 

De Zaanmeermin

d39-tegels19e_eeuw17-zeewezen-1910_001-30 Veel weten we niet van haar, maar de legende is hardnekkig. Sinds mensenheugenis zou er een meermin in de Zaan zwemmen, een Zaanmeermin. Afbeeldingen op oude tegeltjes, opgedoken bij sloop of restauratie, dienen als bewijs. Veel weten we niet van haar.
Sommigen denken dat het een fabeltje is, sommigen denken dat ze naar betere oorden is vertrokken…. Tot ze In augustus 1998 weer opdook, de Zaanmeermin, de culturele muze van de Zaanstreek. Voormalig burgemeester Ruud Vreeman verwelkomde haar terug op Zaanse bodem. zeemeermin - Neeltje Meerman
Sindsdien wordt ze meer dan ooit bezongen, verbeeld en bedroomd.
En af en toe zwemt ze naar de oppervlakte om de Zaanse cultuur te omarmen. En op vrijdagavond 4 september 2015 duikt ze opnieuw op, bij de opening van KunstEiland 2015.
Voor KunstEiland 2015 maakt Zaanse Parel en theatermaker Majanka Fröhlich, samen met een creatief team, een muzikaal en theatraal openingsstuk met verhalen van overzee, verhalen van de Zaan en de geluiden van het Eiland.
En, opnieuw een hoofdrol voor de Zaanmeermin.

Spits je oren, laat ’t Eiland horen. Onder dit motto struinde het creatieve team het Eiland af op zoek naar oude en nieuwe verhalen door middel van: “lied jutten”, “klank jutten” en “woord jutten”. Zaanse schoolkinderen, Eiland bewoners en Zaanse Amateurs maken muziek, spelen en zingen mee
Jutten tijdens de opening. Ouderwetse liedjes als “Twee emmertjes water halen” en “Schipper mag ik overvaren” wisselen elkaar af met moderne, muzikale klanken en opzwepende ritmes. De geschiedenis wordt zichtbaar van het “Pontje van Schaap” en van zwemclub Neptunus met haar damesafdeling “De Waterlelie”.
Het publiek spits haar oren en laat van zich horen, ze spelen namelijk een belangrijke rol tijdens de opening. Er ontstaat een kakofonie van woorden, klanken en geluiden. Zorgt dit voor voldoende deining om de culturele muze van de Zaanstreek, De Zaanmeermin naar de oppervlakte te krijgen….

Realisatie door :
Majanka Fröhlich tekst en regie
Daphne Groot lied en zang jutter
Inge Weeda en Mireille Linger klank en muziek jutter
Floor Buschenhenke woord jutter
Nanny Roed Lauridsen geluidskunstenaar
Julia Barnes geluidskunstenaar

 

Korte impressie van de repetitie zondag 29 augustus : Repetitie openingsshow