jun 152015
 

Kunst aan de Zaan

Voor de vijfde keer alweer is er KunstEiland. Voor mij als bewoner van het Zaaneiland en als wethouder van cultuur een extra memorabel moment. Kunst en cultuur komen op allerlei manieren aan bod. De plek zelf, met een bijzondere geschiedenis die kenmerkend is voor de geschiedenis van Zaanstad. Werken, wonen, landschappelijke veranderingen. Monet vond het zo’n 144 jaar geleden een inspirerende plek om op het doek vast te leggen. Eindelijk kunnen we nu ook Monet in Zaanstad bewonderen. Onlangs kocht het Zaans Museum het werk ‘De Voorzaan en de Westerhem’ uit 1871, een gezicht op het Zaaneiland.

En vandaag de dag is het Zaaneiland nog steeds een inspirerende plek. Het overal aanwezige water, de wisselende perspectieven, de rust te midden van de reuring van de stad. Waar je ook naar kijkt, er zijn verhalen over te vertellen. Over vroeger en over nu.
Met het KunstEiland wordt daar nog eens een bijzondere laag aan toegevoegd. Bewoners die hun huizen openstellen als expositieruimte of als concertpodium. Dat is de gouden formule die elke keer terugkomt. En verder dit jaar ook allerlei nieuwe verrassingen.
KunstEiland maakt deel uit van het grotere project Stad aan de Zaan. Van april tot en met oktober is er dit jaar van alles en nog wat te beleven in Zaanstad. De stad bruist. En zo is Zaanstad een aantrekkelijke stad. Dat geldt niet alleen voor het Zaaneiland.

Dick Emmer, wethouder cultuur Zaanstad en eilandbewoner

De Voorzaan en de Westerhem 1871
Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871