Exposities en activiteiten van 2015, klik op een afbeelding voor uitgebreide informatie.
Tibbe Schreurs en Hajo Sanders

Tibbe Schreurs en Hajo Sanders

Op 5 jarige leeftijd is Tibbe gestart met pianoles bij Harrie Koopman, pianodocent bij FluXus. Als snel werd duidelijk dat Tibbe naast het leren pianospelen ook zelf graag muziek bedenkt. Bij de afsluiting van zijn eerste leerjaar, de traditionele uitvoering van muziekleerlingen aan het einde van het cursusjaar van Fluxus, bracht hij zijn eerste eigen nummer ten gehore.

't Gevolg

’t Gevolg

’t Gevolg brengt energieke en eigenwijze folk uit alle windstreken
De muzikanten van ’t Gevolg hebben een enorm brede muzikale smaak. Daarbij vormt traditionele muziek hun belangrijkste gezamenlijke noemer. In de muzikale aanpak krijgen al die invloeden een plaats. Hiermee slaagt de groep er in om een minder voor de hand liggend repertoire een eigen draai te geven.

Nanny Roed Lauridsen

Nanny Roed Lauridsen

Voor KunstEiland maken geluidskunstenaars Nanny Roed Lauridsen en Inge Weeda een klankinstallatie, geïnspireerd op de geschiedenis van het Zaaneiland, de straatnamen, het hout en het water. Hoe en wat blijft een verrassing.

Margriet van Engelen

Margriet van Engelen

Uiterst fragiele objecten en reliëfs maakt Margriet van Engelen. Ze lijken op een teer weefsel van draden, waaruit langzaam een voorstelling opdoemt. De werken zijn geïnspireerd op “Panta Rhei”een uitspraak van Heraclitus (zesde eeuw voor Christus). Dat betekent dat alles door de eeuwen heen aan een proces van beweging en verandering onderhevig is.

Zenon Emmanuel

Zenon Emmanuel

De werken van  Zenon Emmanuel (1973) dragen kenmerken van grafische kunst en magisch realisme. Veel doeken vallen op door de bijzondere stijl en kleurgebruik van de kunstenaar.

Caroline Stam

Caroline Stam

Caroline Stam is een veelgevraagd soliste voor oratorium en cantate uitvoeringen. Zij trad op met dirigenten als Roy Goodman, Jan Willem de Vriend en Ton Koopman. Sinds 1994 verzorgt zij regelmatig recitalprogramma’s voor de vereniging ‘Vrienden van het Lied’. Samen met pianiste Elizabeth Ford (pianiste bij o.a. zangtrio Noblesse Oblige), Julia Barnes (altviool) en Mariette Gort (cello)

Amelia Trio

Amelia Trio

Het Amelia Trio kreeg de 1ste prijs van het FluXus Jan Pasveer Concours uitgereikt in maart 2015. De bijzonder getalenteerde jongeren spelen samen sinds januari 2015 en worden nu al veel gevraagd om op te treden.
Cecilia Boeren speelt viool, Alex Sao de cello, en Merel Zoutendijk de piano.

J-Fly

J-Fly

Het muziekkwartet J-Fly bestaat uit violiste Lucy Boeren (10 jaar), violiste Jytte Balm (9 jaar), celliste Franca Wouters (11 jaar) en pianist Joël Hillebrandt (10 jaar). Sinds begin dit jaar spelen deze 4 leerlingen van FluXus samen. Nadat ze dit voorjaar meegedaan hebben met het tweejaarlijks Jan Pasveer Ensembleconcours hebben ze nu hun tweede concert buiten de deur.

Mathijs Mesdag en Vrienden

Mathijs Mesdag en Vrienden

Het Dover Beach Programma biedt kamermuziek op professionele niveau. Luisteren zoals het bedoeld is, van dichtbij. Parels van melodiemeesters Mendelssohn en Barber worden gezongen door bariton Matthijs Mesdag en gespeeld door Joep van Beijnum en Caroline Heinen op de viool, Julia Barnes op de altviool en Mariette Gort op de cello.

Trio Serenade

Trio Serenade

Trio Serenade is al een begrip in Zaandam. Aanstormend talent Joep van Beijnum op de viool en ervaren kamermuziek professionals Julia Barnes op de altviool en Mariette Gort op de cello kwamen voor het eerst bij elkaar in 2013 om de Serenade in D op. 8 van Beethoven te spelen. Sindsdien treden zij regelmatig op, laatst op 10 april 2015 in het muzikale en literaire programma The Blossom Inside van Culturale Zaandam.

Magic Music Quartet

Magic Music Quartet

De muzikale meiden van het Magic Music Quartet – Caya van Dalen, viool; Eline Mesdag, altviool; Paloma Steen; cello en Anna Reinhold, piano – hebben al heel wat optredens op hun naam staan. Het begon allemaal met de finaleplaats van het FluXus Jan Pasveer Concours in 2013. Met optredens in diverse kerken, voor de MuziekKamer, tijdens ‘Klassiek aan de Zaan’ en in het Midzomer Zaan Festival

Filip Jonker

Filip Jonker

Sleepboot De Furie is een ontwerp uit 1920. Maar kunstenaar Filip Jonker bouwde het niet in staal, zoals het origineel, maar van honingraatkarton. Dat is een licht en sterk materiaal, maar kan niet tegen water. Om de boot drijvend te houden ontwikkelde Jonker met een Duits bedrijf een speciale coating. Met de zelfgebouwde sleepboot voer Filip Jonker in augustus 2010 van Enschede naar Londen.

Barbara van Marle

Barbara van Marle

Barbara van Marle is geboren en getogen in Zaandam. Het werk dat zij maakt heeft alles te maken met de beleving van het moment, inclusief alles wat wij uit eerdere ervaringen met ons meedragen. Het NU bestaat niet zonder voorgeschiedenis, bewust of onbewust. Het onbewust overdragen van ervaringen en emoties van de familieleden voor ons, is iets waar wij allen mee te maken hebben.

Bert Neelen

Bert Neelen

Bert Neelen maakt bronzen sculpturen van takken. Hij bewerkt de takken: hij doorboort ze, voegt takjes of andere elementen toe. Vervolgens worden er van deze takken gietmodellen gemaakt: alle takken worden voorzien van gietkanalen. Daarna worden ze in brons gegoten. Zodra ze gegoten zijn, slijpt hij de gietkanalen bij en voorziet hij de takken van een patine.

Linda van Dam

Linda van Dam

Het werk van Linda van Dam kenmerkt zich door kleur, transparantie, licht en flexibiliteit, waarbij het gebruik van textiel een grote rol speelt. Zij laat kleuren mengen door gebruik te maken van meerdere lagen zeer dunne, liefst doorschijnende stof, meestal zijde, die vaak vrij in de ruimte hangen of in een frame zijn opgespannen. Er ontstaan steeds weer nieuwe kleurmengingen beïnvloed door lichtval, beweging en ruimte.

Wilma Caris

Wilma Caris

Silent heads
Dagelijks dringen gezichten uit de hele wereld zich aan ons op. De media bepalen de beelden die met veel geweld ons leven binnenstromen. Wat doet dat met ons? Het wereldnieuws is te voelen en te zien, maar raakt ons niet echt aan.
Wilma Caris vangt de woorden, debatten en de beelden van het harde nieuws in hoofden, weergegeven in de kwetsbare aquareltechniek.

Gaïd Ombre

Gaïd Ombre

Vrouwen zijn een hoofdthema in het werk van Gaïd Ombre. Gaïd toont werk uit de  collectie Between Art & Kitsch. Kenmerkend is het gebruik van licht en donker. Gaïd heeft een snelle toets en daardoor een impressionistische manier van schilderen. Er is ook werk te zien uit de collectie Picture Perfect 2.0 waarin bekende Nederlandse Powervrouwen zoals Isa Hoes, Sylvana Simons, Marion Pauw en

Leonie Meijer en Hajo Sanders

Leonie Meijer en Hajo Sanders

Leonie Meijer (29) is één van de weinige zangeressen van Nederland die na de finale van The Voice of Holland, nu vier jaar geleden, met veel succes haar muzikale carrière heeft weten te handhaven. Leonie volgde volledig haar eigen koers en scoorde met haar albums ‘Los’ en ‘Luister Maar’ een Top 10-notering in de iTunes Top 100.

Art DDW

Art DDW

Art DDW staat voor Art Duo De Wijn. Twee zussen die samen werken als beeldend kunstenaar. Creativiteit en liefde voor de kunst en natuur hebben zij van huis uit meegekregen. Zij werken met verschillende materialen o.a. klei, verf, glas en steen zowel figuratief als meer abstract.
Voor Art DDW is niet alleen het kunstzinnige maar ook het decoratieve aspect van belang.

Sylvia Monique Blankendaal

Sylvia Monique Blankendaal

Sylvia Monique maakt composities van Tiffany glas, spiegelglas en 24-karaat goud of wit goud elementen.
Haar werk heeft op de PAN 2014 gehangen en staat regelmatig in gerenommeerde interieurbladen zoals MTC en Vila d’Arte.

Milou Parthesius

Milou Parthesius

Vormgever Milou Parthesius grootste interesse ligt in de wisselwerking tussen object en gebruiker. De objecten maken iets los bij de gebruiker, lokken iets uit en wekken nieuwsgierigheid. Zij probeert mensen te stimuleren om op onderzoek uit te gaan en om een eigen invulling te geven aan de objecten. Zowel voor haar toegepaste objecten als haar vrijere werk geldt dat ze de schoonheid van eenvoud en

Marjoke Staal

Marjoke Staal

Licht is de verbindende factor in het diverse werk van Marjoke Staal. Ruimtelijke vormen van houtskool, drukwerk met sjablonen en stempels, doeken in aquarelverf, eitempera of olieverf, korte film loops, installaties.

Inez Melessen en Marjoke Staal hebben beide gewerkt in de drukwerkplaats van Druk op de Gracht (2009-2011) Gedempte Gracht, Zaandam.

Inez Melessen

Inez Melessen

Het artistiek onderzoek van Inez Melessen bracht haar bij “de roos”, vooral de takken met doorns. Het bewust snoeien van takken leverde mooie grafische, abstracte vormen op. In het voorjaar, nog zonder blad, heeft zij veel soorten rozentakken en -takjes gesnoeid. Zo kreeg Inez steeds meer oog voor detail; de kleur en structuur van het hout, de verschillende doorns.

Kay Kesting

Kay Kesting

Speciaal voor KunstEiland heeft Kay Kesting een nieuwe lijn tassen ontworpen die wederom vervaardigd zijn uit bijzondere soorten leer in combinatie met vilt en zijde. Deze lijn tassen wordt niet productie-gericht ontworpen, maar als ambachtelijk vervaardigde unica waarbij productietijd geen rol speelt.

Ria Steenaart

Ria Steenaart

Ria Steenaart is autodidact. Zij deed ervaring op bij Jan Velthuis en Riny Bus van de Noordelijke aquarellisten. Verder werkt zij regelmatig in een werkatelier voor model schilderen in Amsterdam en visualiseert opgedane impressies in acryl.

Stella Burggraaf

Stella Burggraaf

Stella Burggraaf studeerde in 2003 af aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam, richting tekenen en schilderen. Sindsdien werkt zij vanuit haar atelier in Westknollendam. Het landschap is een belangrijk thema in haar werk.

De olieverfschilderijen zijn geen registratie van de werkelijkheid, maar geven een impressie.

Daniëlle van der Erve 2015

Daniëlle van der Erve 2015

Fotografe Daniëlle van der Erve is gefascineerd door water. Het spel van kleur, vorm en beweging zet aan tot het creëren van een steeds weer nieuwe werkelijkheid.
Door de vluchtigheid van de materie houdt deze echter onmiddellijk weer op te bestaan.
Dat maakt water interessant en uitdagend om op de juiste momenten unieke beelden vast te leggen.

Marieke Geerlings

Marieke Geerlings

Mijn wereld zit in mijn hoofd, afgeplakt en afgeschermd,
via mijn handen forceert die zich een weg naar buiten
voorstellingen en emoties vechten met elkaar om gezien te worden
de tijd dring en dwingt me om alles een plaats te geven
mijn woordenschat is ontoereikend om over te brengen wat ik voel,
mijn verhaal wordt verteld met gebaren.

Henk Gijselman

Henk Gijselman

Als jongen ging Henk Gijselman met zijn vader (ook makelaar taxateur in kunst, antiek en inboedelgoederen) mee naar ateliers van kunstenaars als de Amsterdamse Joffers en die van de Bergense en Larense School. Jarenlang heeft hij over hun schouders en die van restaurateurs meegekeken en hun technieken in zich opgenomen.

Janny Hall-Klut

Janny Hall-Klut

Janny is zich voor het beeldhouwen gaan interesseren, via haar broer die aan houtbewerking deed. Zij heeft zich geschoold door een cursus beelden maken van klei bij FluXus. Na een korte cursus keramiek is Janny overgestapt naar beeldhouwen in steen. Het ontdekken van de verschillende soorten steen – zacht, hard en de diversiteit aan kleuren – blijven haar boeien om mooie beelden te maken