Deelnemers 2019

Romy de Boer

Romy de Boer

Romy de Boer (20) komt uit Wormerveer haar grote passie is het verzamelen, verzorgen en vermeerderen van planten. Als klein meisje kwam ze al vroeg in aanraking met bloemen en planten en hielp ze haar opa en oma regelmatig op hun moestuin in Zaandam. Op haar vijftiende is ze via een snuffelstage in een bloemenwinkel het bloemisten vak ingerold en sindsdien kan ze eigenlijk niets anders meer vinden dat beter bij haar past.

Jonny Barrett

Jonny Barrett

Jonny Barrett aka dj Jonny B. is begonnen met plaatjes draaien toen hij 14 jaar oud was. Aanvankelijk in kleine pubs in Southampton (UK), later jarenlang een vaste avond in de lokale discotheek Rhino in diezelfde stad. Ook werd hij gevraagd voor verschillende feesten rondom Londen, waaronder de legendarische Faith party’s.

Jeroen Kuiper en Jerome Hulsebos

Jeroen Kuiper en Jerome Hulsebos

Plaatjesdraaiers Jeroen & Jerome zullen ook aanwezig zijn op KunstEiland
Dit Zaanse dj duo staat bekend om hun liefde voor de vinyl singeltjes en 12inch.
Iedere eerste vrijdag van de maand zetten ze alle muziek stijlen (70, 80, 90, hiphop, disco, r&b, rock) aan elkaar tijdens hun Grijs Gedraaid-avonden in café Swart.

Mapije de Wit

Mapije de Wit

Na een paar jaar de Nederlandse gezichten te hebben getekend, wilde ze ook de rest van de wereld zien. Van over de hele wereld begon ze gezichten te tekenen tijdens haar verre reizen. Ze heeft inmiddels al meer dan 7 jaar ervaring in het sneltekenen.
Van kleins af aan vond ze het tekenen van gezichten al het mooiste om te doen om zo de ziel van een persoon vast te leggen op papier.

Aron Kroes

Aron Kroes

Aron Kroes (1987) is geboren en getogen in de Zaanstreek. Op dit moment werkt hij vanuit zijn atelier in Zaandam en maakt voornamelijk geschilderde portretten van groot formaat.
Door middel van zijn portretten werpt Aron Kroes een blik op de samenleving waarbij alledaagse personen de bron van het werk vormen. Door middel van kleur, of juist het gebrek daaraan, wordt er een bepaalde sfeer neergezet.

Marjan van Asperen

Marjan van Asperen

Marjan van Asperen, 1967, Amsterdam.
Nu ongeveer 20 jaar geleden ben ik begonnen met het maken van papiercollage’s op bestaande voorwerpen en ondertussen heb ik deze techniek verfijnd waardoor de kleuren levendig blijven en het object water- en stootvast is. Waar ik eerst vrnl. bestaand papier gebruikte is nu praktisch elk papiertje door mij zelf ontworpen en gedecoreerd.

Kate Giorgia

Kate Giorgia

Kate Giorgia is een 21 jarige Nederlandse zangeres. Ze is beïnvloed door rock en soulmusic en schrijft haar eigen liedjes. Ze zal je je adem doen inhouden en je hart twee slagen doen overslaan, alleen al door naar haar te luisteren. Geïnspireerd door Paolo Nutini, Maria Mena, Florence Welsh en haar temparamentvolle wortels, creëert zij een donkere maar gedurfde atmosfeer, waarin je jezelf wilt verliezen.

Jip de Graaf

Jip de Graaf

Jip de Graaf is een 24-jarige singer-songwriter uit Haarlem. Begon met schrijven van liedjes toen hij 15 was en gitaar leerde spelen Volgt de opleiding zang aan het conservatorium InHolland in Haarlem en heeft zang gestudeerd aan de Academie voor Popcultuur. Luisterend naar zijn muziek, word je meegenomen naar een zomeravond op een zandstrand. 

Hans Houwing

Hans Houwing

Hans Houwing werkt met gaas, soms hergebruikt. Daarmee componeert hij, soms plat, meestal ruimtelijk en een enkele keer in diverse lagen. Soms ligt de oorsprong in een concept maar meestal ontstaat het werkenderwijs, volgens een eigen beeldende logica. De eenvoud van het materiaal gaat gepaard met Houwings rijke kijkervaring.

Bert Verhoeff

Bert Verhoeff

Begonnen als freelance fotojournalist voor vele kranten en weekbladen. Van 1990 tot 2004 vaste fotograaf van de Volkskrant. Sinds die tijd maak ik meer langer lopende projecten zoals een twaalftal fotoboeken en diverse fototentoonstellingen. Dat komt meestal voort uit een eigen idee maar soms is het ook in opdracht.

Bregtje Zitman-Deelen

Bregtje Zitman-Deelen

Mijn werk bestaat uit voornamelijk tekeningen, etsen, lino’s en schilderijen. Ik werk met verschillende materialen en technieken op het platte vlak. Mijn onderwerpen kunnen verschillen, maar ik maak voornamelijk figuratief werk. Portretten maak ik daarbij het meest. Mijn werk ontstaat vanuit een idee die bij mij opborrelt. Mijn werk is gekoppeld aan bepaalde emoties en de beelden die daarbij ontstaan, vormen een basis voor wat ik ga maken.

Gerie Spijkerman

Gerie Spijkerman

Sinds 15 jaar ben ik begonnen met edelsmeden. Het edel-smeden is begonnen als hobby maar heeft mij zo gegrepen dat ik vaak in mijn atelier te vinden ben. Ik maak de zilveren sieraden naar eigen ontwerp. Het collier op de foto heb ik gemaakt naar aanleiding van scheermessen die te vinden zijn op het strand. De rechte stukken zilverplaat heb ik bewerkt, gehamerd, gebogen, gevijld en zo zijn de scheer-messen tot stand gekomen.

Kitty Meijering

Kitty Meijering

Kitty Meijering, geboren in Alkmaar/1974, studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens deze studie volgde ze een opleiding beeldende vorming, die ze in 1998 heeft voltooid. Voor haar laatste studie project schilderde zij voornamelijk naakt modellen. Al vanaf haar jonge jaren heeft Kitty het schilderen en tekenen mee gekregen van haar moeder die prachtige aquarellen maakte.

Yolanda Döpp

Yolanda Döpp

De stijl van edelsmid Yolanda Döpp zie je terug in al haar sieraadcollecties. Vorm en lijnenspel uit de toegepaste kunst, mode, architectuur en natuur zijn vaak inspiratiebronnen. Door de contouren oogt het sieraad vaak sierlijk en luchtig maar tegelijkertijd stralen haar armbanden, colliers, broches en oorbellen ook robuustheid uit. Döpp sieraden zijn uniek en altijd in een kleine oplage gemaakt.

Yvette van de Does

Yvette van de Does

Speciaal voor KunstEiland komen op uitnodiging van het environmental art-project ‘I have a plant!’ (aka De Zielige Plant) het plantenmedium Dieuw Daams en Groen Geluk naar Zaandam. In 2014 bracht het medium al eens een indrukwekkend werkbezoek aan Artzaanstad. Ze is nu bereid gevonden contact te maken met overleden planten van bewoners van Zaaneiland en andere bezoekers van het culturele evenement.

Marijke Habernickel

Marijke Habernickel

EEN DROOM IS WERKELIJKHEID GEWORDEN!
Drie jaar geleden heb ik de Saense School voor Beeldende Kunst opgericht en een eigen leerprogramma ontwikkeld. “De 5 Beeldelementen in Beeld”, waarin leerlingen krachtig leren tekenen en schilderen met verschillende en bijzondere technieken en zo hun eigen stijl ontdekken en ontwikkelen.
Mijn atelier is net een laboratorium.

Wil Abels

Wil Abels

De Zaanse kunstenaar en restaurateur Wil Abels maakte gedurende zijn loopbaan naam met uitvoerige restauratie-projecten in Amsterdam en omstreken. Menig kerkinterieur onderworpen aan zijn vaste hand en deskundige blik.
Abels begon zijn carrière als reclameschilder van monumentale filmadvertenties en theateraffiches voor uithangborden van Amsterdamse bioscopen en speelzalen.

Ellen Schweitzer en Henk Spijkerman

Ellen Schweitzer en Henk Spijkerman

Ter gelegenheid van het Kunsteiland vormen Ellen Schweitzer en Henk Spijkerman een accordeonduo.
Ellen en Henk kennen elkaar al sinds de lagere school, de oude Havenschool in Zaandam. Ze zijn beiden op jonge leeftijd begonnen met accordeon spelen en hun muzikale wegen hebben zich steeds bij verschillende accordeon-verenigingen en ensembles gekruist.

Peter de Rijcke

Peter de Rijcke

Peter de Rijcke studeerde eind jaren zestig aan de Rietveldakademie en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten Amsterdam. Sinds 1972 woont en werkt hij in Hoorn. In de loop der jaren ontwikkelde hij zich tot een van de meest toonaangevende Nederlandse maritieme schilders. Door hem toegepaste technieken zijn olieverf en acrylverf op doek, aquarel en tekening.

Marianne van Dulkenraad

Marianne van Dulkenraad

Marianne is begonnen met potlood op papier. Na een workshop over diverse technieken is zij gebruik gaan maken van acryl- en later ook olieverf en werkt voornamelijk op doeken. Haar inspiratiebronnen zijn dieren en wil hun levendigheid / bestaansrecht hiermee laten zien. Ook de zee en de kusten inspireren haar. Momenteel is ze aan het experimenteren met de vormgeving en de diverse technieken.

Seona Mason

Seona Mason

Seona Mason is een beeldend kunstenaar uit het kustplaatsje Dunbar in Schotland. Haar originele, abstracte en figuratieve stijl viel al vroeg op tijdens haar studie aan de kunstacademie in Dundee en is herkenbaar in al haar werk: of dit nu tekeningen, collages, keramiek of mixed-media objecten zijn. Tegenwoordig maakt Seona voornamelijk sculpturen van vinyl muziekplaten.

Gea Zwart

Gea Zwart

Het doel van Gea Zwart is mensen te raken en een verandering op gang te brengen. Ze neemt je mee in gelaagde werken, je kunt steeds dieper duiken. Lagen die je tegenkomt zijn letterlijk en figuurlijk. Ze gebruikt diverse schildertechnieken op en naast elkaar. Met de nieuwste assemblages komen er extra lagen bij. Inhoudelijk voegt zij filosofische gedachten toe, dichtregels bij de titels en associatieve verwijzingen.

Daniëlle van der Erve

Daniëlle van der Erve

Bijna 20 jaar geleden ontdekte Daniëlle het indirect fotograferen van het leven via water en glas. De transparantie en weerkaatsing van beide materie bieden ongelofelijke mogelijkheden om de abstractie die haar boeit te zoeken, te vinden.
Motto: ‘Er is in gewone dingen veel moois te zien als je de tijd er voor neemt’
De water- en glasfoto’s zijn een onbewerkte weergave van de werkelijkheid.

Margriet van Engelen

Margriet van Engelen

Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (1987-1991).
Processen die verandering teweeg brengen, zowel in de natuur als in mens en maatschappij zijn de grootste inspiratiebron voor Margriet van Engelen. Het ‘zien’ en de onzekerheid van wat we zien, vindt ze een interessante vraag. Daarom zet ze haar objecten op spiegels, waardoor het lijkt of ze veranderen, maar schijn bedriegt.

Marieke Winter

Marieke Winter

Marieke Winter vindt Eenvoud niet zo gewoon, volgens haar zit daar een grote kracht in.
Het daagt haar uit om zich erin te verdiepen en dit levert dan een bepaald idee op, wat ze graag wil verbeelden.
Het kan een schilderij zijn, een beeld van keramiek of een object van hergebruikte materialen.
Haar werk bestaat uit verschillende stijlen en technieken.

Katrine van Klaveren

Katrine van Klaveren

Ik ga een kunst installatie maken met gedragen kleding.
Kleding is niet bepaald een neutraal materiaal. Gedragen kleding weerspiegeld smaak, belevenissen, persoonlijkheden van mensen. Door kleding krijg je een eerste indruk van de persoon die deze draagt. Hoe wil hij/zij overkomen? Is dat als een sjieke dame of een sportief wezen? Kleding kan veel onthullen!
Kleding kan ook verbinden.

Robert Roelink

Robert Roelink

Robert Roelink is een geëngageerde en rebelse beeldend kunstenaar. Vanuit de haat-liefde verhouding met plastic maakt hij juist met dit hedendaags materiaal schilderijen, collages, beelden, installaties en performances. Een oeuvre wat enerzijds de cultuur van het plastic-tijdperk blootlegt en anderzijds een nieuwe Verlichting verbeeldt.

Lobke Leijser

Lobke Leijser

Haar liefde voor beeld ontstond halverwege de tienerjaren en werd op haar 18e opgepikt door agentschap The Next Chapter. Ieder project ontstaat uit het karakter van het model. Casting speelt een belangrijke rol, de muses zijn meer dan een knap gezicht. In haar laatste projecten fotografeert ze o.a. dansers en jonge moeders.
Het werk is te omschrijven als puur en dynamisch. Mode is altijd aanwezig in haar werk, maar speelt een ondergeschikte rol.

Yolanda Bloemen

Yolanda Bloemen

Iemand schreeuwde naar me dat ik niet zo moest dromen, zo hard, dat ik bijna van m’n eenhoorn viel. 
Gelukkig was ik toch op tijd voor het feest in het bos. De kabouters en elfjes waren ongerust, ze hebben op Facebook gezien dat ik het kunstenaarsmanifest heb ondertekend, en ga exposeren op Zaaneiland. Het was nog een hele klus om ze gerust te stellen, en vooral: te overtuigen dat ze me niet kwijt zullen raken aan de boze kunstwereld.

David Samson

David Samson

David Samson is een goudsmit met een de muzikale achtergrond. Hij exposeert organische sieraden van goud en zilver in combinatie met edelstenen en diamanten. Zijn specialiteit is het maken van nieuw werk van oude sieraden. Aan de hand van de informatie die David krijgt van zijn opdrachtgevers werkt David op organische wijze aan trouwringen, herdenkingssieraden en stoere dagelijks draagbare sieraden.

Dora's Dream

Dora’s Dream

Het jazztrio Dora’s Dream (voorheen Djozz) bestaat inmiddels alweer vier jaar. De onderlinge klik is duidelijk aanwezig en dat merkt u in de sfeer en in de muziek. Laat u verrassen door de improvisaties in de bekende en minder bekende jazznummers. Speciaal voor Kunsteiland 2019 wordt Dora, onze zangeres die nu één jaar meezingt, bijgestaan door een trompettist en saxofonist!